A közelmúltban történt McDonald’s E. coli fertőzés sokkal kiterjedtebbnek bizonyult, mint azt korábban hitték. A fertőzött hagymák miatt legalább 14 államban betegedtek meg emberek. Bár a közvetlen veszély már elmúlt, az eset rávilágít a gyorsétteremláncok ellátási láncának és minőségellenőrzési gyakorlatának összetettségére.
A Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) először október végén számolt be a megbetegedésekről, amely akkor legalább 49 embert érintett 10 államban. A legfrissebb, szerdán közzétett jelentés szerint azonban a fertőzöttek száma 104-re nőtt, és 14 államot érint. Eddig 34 embert kellett kórházba szállítani, és egy halálesetet is jelentettek.
A fertőzés forrása a hagyma volt
Az egészségügyi hatóságok először a McDonald’s népszerű negyedfontos hamburgerét hozták összefüggésbe a fertőzésekkel. Később kiderült, hogy a probléma forrása a friss szeletelt hagyma volt, amelyet kizárólag ezen a szendvicsen használtak.
A CDC végül megerősítette, hogy a Taylor Farms által szállított hagymák okozták a megbetegedéseket. Más gyorsétteremláncok is átmenetileg kivonták a hagymát a menüjükből, és a Taylor Farms szélesebb körű visszahívást adott ki hagymatermékeire, de további esetekről más éttermekben nem érkezett jelentés.
Az E. coli O157 törzs veszélyei
A megbetegedéseket az E. coli O157törzse okozta, amely súlyos, akár életveszélyes szövődményeket, például hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) okozhat. Ez a szindróma jelentős szervkárosodást, különösen vesekárosodást idézhet elő. Négy HUS-esetet azonosítottak, bár a bejelentett egyetlen haláleset nem tartozott közéjük.
Az élelmiszer eredetű járványok általában nagyobb méretűek, mint amilyennek elsőre látszanak, mivel csak a legsúlyosabb tünetekkel rendelkező emberek keresnek orvosi segítséget. Az egészségügyi hatóságoknak általában három-négy hétre van szükségük ahhoz, hogy megállapítsák, egy-egy eset kapcsolódik-e egy meglévő járványhoz. Azonban a legtöbb fertőzés még a CDC jelentése és a McDonald’s étlapjáról való hagymák eltávolítása előtt történt. A fertőzött tételeket vagy visszahívták, vagy lejárt a szavatossági idejük, így az újabb E. coli fertőzések kockázata ebből a forrásból valószínűleg már nem áll fenn.
McDonald’s reakciója és az ellátási lánc problémái
A megbetegedések nyilvánosságra hozatala után egy héttel a McDonald’s újra felvette a negyedfontos hamburgert a menüjébe, immár hagyma nélkül. Nemrégiben, egy új beszállítóval kötött szerződést követően, visszahozták a friss szeletelt hagymát is, amelyet az egészségügyi hatóságok is elfogadhatónak találtak. „Jelenleg nem tűnik úgy, hogy a McDonald’s éttermekben további élelmiszer-biztonsági aggályok lennének a megbetegedések kapcsán” – áll az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság közleményében.
Bár a negyedfontos hamburger rajongói számára úgy tűnik, hogy a helyzet normalizálódott, a McDonald’s számára a következmények nem feltétlenül értek véget. Több áldozat jogi lépéseket fontolgat vagy már meg is indította a pert az étteremlánc ellen ételmérgezés miatt. Ez a helyzet rávilágít az élelmiszerbiztonsági intézkedések fontosságára és a minőségellenőrzési rendszer hibáira, amelyek akár súlyos egészségügyi válsághoz is vezethetnek.
Ezek a megbetegedések ismét megmutatta, hogy az élelmiszerlánc biztonsága kritikus fontosságú, és a gyorsétteremláncoknak különösen oda kell figyelniük a beszállítói hálózat minőségellenőrzésére. Az eset rávilágít arra is, hogy milyen gyorsan képesek a problémák elharapózni, és mekkora hatással lehetnek egy ilyen incidensre a gyártási és elosztási gyakorlatok.