2016
.
szeptember
29
.
csütörtök
,
Mihály
Nyitóoldal - Agrárpolitika - Kötelező lett az agrárkamarai tagság

Kötelező lett az agrárkamarai tagság

Elfogadta az Országgyűlés a törvényt - az ellenzék tiltakozik

2012-07-12
Szerző: m70.hu - Hírösszefoglaló

Elfogadta az Országgyűlés a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló törvényt: kötelező lesz a kamarai tagság az agrárgazdasági tevékenységet folytatóknak. Először 5 ezer forintos regisztrációs díjat, később a vállalkozás gazdasági súlya alapján kötelező tagdíjat fizetniük vállalkozásoknak. Az MSZP a nap folyamán arra kérte Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az agrárkamarai törvényt, amely szerint kötelező a tagság a mezőgazdasági termelők, a termékeket feldolgozók és a nagykereskedők számára is.

 

Az agrárkamara négy alelnököt választ majd: a mezőgazdaságért, az élelmiszeriparért, a vidékfejlesztésért és a kis- és középvállalkozásokért felelőst. Utóbbi egyben az elnök általános helyettese.

 

Az agrárkamara az első kamarai választásokat követően, a küldöttgyűlés megalakulásával és az alapszabály elfogadásával egyidejűleg jön létre. Az agrárkamara ülését az első választások lezárását követő harmincadik napon, de legkésőbb 2013. március 31-ig kell megtartani. Az agrárkamara létrejöttének napján a szervezet tagjává válnak a törvény hatálybalépésének időpontjában agrárgazdasági tevékenységet folytató gazdák és gazdálkodó szervezetek.

 

Az agrárkamarai tagságra kötelezettek a tagnyilvántartás összeállítása és működtetése érdekében a most elfogadott törvény hatálybalépését követő hatvan napon belül kötelesek az agrárkamarai tagnyilvántartásba bejelentkezni, és ötezer forint kamarai hozzájárulást fizetni. Később a tagok határoznak a gazdaságok nagyságát tükröző tagdíjról.

 

Az egységes, önkormányzati elve, köztestületként működő kamara - a Vidékfejlesztési Minisztérium álláspontja szerint növeli - az ágazat hatékonyságát és versenyképességét, az agrárágazat egészét erősíti, a gazdálkodók piacra jutását segíti és versenyképességüket növeli.

 

A jogszabály célja -szól az indoklás -, hogy a kamara egyes szűk érdekcsoportok helyett a teljes agrár- és élelmiszergazdaság általános és együttes érdekegyeztetési fóruma legyen, a szétszakított élelmiszerláncotr összefogja. Az újjászerveződő agrárkamarának az érdekképviselet mellett hasznos információkkal kell ellátnia a résztvevőket.

 

A minisztérium közleménye szerint az etikai normák belső betartatásával a kamara maga szűrheti majd ki a tisztességtelen módszerekkel élő gazdaságokat, a tagok egymás közti vitáit házon belül lefolytathatja.

 

Ellenzéki tiltakozás

 

Az MSZP viszont arra kérte Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az agrárkamarai törvényt. A szocialista Gőgös Zoltán elmondta: Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezetővel arra hivatkozva kérték ezt, hogy az előterjesztést - amely nagyjából félmillió érintettnek írna elő kötelező köztestületi tagságot az agrár- és az élelmiszer-gazdaságban - a kormány hétfőn nyújtotta be a parlamentnek, és három nap elteltével már szavaznak is róla. Véleményük szerint semmi sem indokolja a sürgősséget, és amiatt sérül a jogbiztonság.

 

A törvény - amelynek  szövegét az itt közölt írás alján érik el - a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.

 

Címkék: agrárkamara
Kapcsolódó írások: - MOSZ: hatalmi eszközként használnák az agrárkamarát
- Farmer képzés lesz a cél, nem nagyüzemi agronómusokra van szükség
- Agrárszakképzés - 63 intézmény, 100 milliós adósság
- A vidékfejlesztésért a NAK volt alelnöke felel
- Az Agrárkamara elnöke levélben sürgette a kifizetéseket az MVH-elnökénél
- Közfeladatokat vesz át az agrárkamara a VM-től
- Új főigazgató vezeti a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara stábját
- Új adózás az őstermelőknek, az agrárkamarára támaszkodik Orbán
- Feltámad a háztáji - Mi lesz a tanácsadó hálózattal?
- Agrárkamarai válasz: nem sarcolás, képviselet
- Új agrárkamara: már elnök is van
- Lejárató kampány a kamara ellen?
- MOSZ - kamarai aggodalmak
- A mezőgazdasági szövetkezők bérkompenzációt sürgetnek
- Agrárkamara: nem szavazhat, aki november 30-ig nem fizet
- A miniszter kitűzte a kamarai választások időpontját
- Változó agrárkamarai törvény - megszűnt az átláthatóság?
- Az Agrárkamara ' vagyonátadó testületet' választott
- Közös nyilatkozat: jól megy a szekér
- Itt az új agrárkamarai törvény - beolvadás vár a MAK-ra
- Agrárium: kamara-politika, lemondás után zűrzavar
- Kötelező a kamarai regisztráció - vannak kivételek
- Agrárkamara - titkok és káosz
- A szabolcsi elnökség csalódott a kamarai biztos miatt
- Augusztus 4-én közgyűlést tart a Magyar Agrárkamara
- Elérhetetlen agrárkamarai törvénytervezet?
- Szórta a pénzt a Magyar Agrárkamara
- Források nélkül összeroskadhat a kamara
- Agrárkamarai törvény: élénk érdekharc várható
- Poprády Géza váltotta Zöld Sándor agrárkamarai biztost
- Az adósok eleshetnek az agrártámogatástól
Írja meg véleményét (a weboldalra)!:

Régió választása

M70 Szaknévsor

Hozzászólások - Fórum

2016-09-16 23:44:44
Barry: Szüksége van személyes vagy üzleti hitel? Szüksége van egy személyi kölcsön? Vennél egy autót? Szeretné refinanszírozására? Már elvesztette a reményt, és úgy véli, hogy nincs kiút, és a pénzügyi teher helyzet fennáll, lépjen kapcsolatba velünk: ...
Tormakvótát és támogatást kér az MSZP
2016-09-08 11:48:51
LEONA FREDERICK: Tisztelt Ügyfelünk, én Leona Frederick, a magán- és a hitelesített hitel hitelező, aki ad sürgős hitel hitel kérők. Szüksége van egy hitel sürgősen ki fizeti az adósságait, vagy szüksége van egy kölcsön, hogy javítsa az üzlet? Meg kellett volna utasíta...
A gombatermesztést megduplázná a VM
2016-09-08 11:48:13
LEONA FREDERICK: Tisztelt Ügyfelünk, én Leona Frederick, a magán- és a hitelesített hitel hitelező, aki ad sürgős hitel hitel kérők. Szüksége van egy hitel sürgősen ki fizeti az adósságait, vagy szüksége van egy kölcsön, hogy javítsa az üzlet? Meg kellett volna utasíta...
A gombatermesztést megduplázná a VM
2016-07-18 18:33:50
Bishop: Helló, Én Bishop t, d Jakes, egy privát kölcsön hitelező, aki életet ad időt lehetőséget hitelek. Szüksége van egy hitel sürgősen ki fizeti az adósságait, vagy szüksége van egy kölcsön, hogy fokozza az üzleti? Meg kellett volna utasítani a bankok és m...
A gombatermesztést megduplázná a VM
2016-06-21 18:36:29
lohi: Meg akar szabadulni a HACCP papírmunkától? VÉGRE NEM KELL TÖBBÉ HACCP NAPLÓT ÍRNIA! Magyarországon elsőként és kizárólag nálunk érheti el az ONLINE naplózás előnyeit. Milyen egyéb előnyöket biztosít ez Önnek? Klikk az alábbi linkre! http://ehaccp...
Mi az a HACCP

Legolvasottabb

Apróhirdetések

Összes apróhirdetés »

Ajánlott linkek

© 2010 minoseg70.hu - Média Generál Bt. Minden jog fenntartva!
Készítette: 3o.hu harmas.hu | 3o.hu
+0.29953598976135+