2014
.
április
25
.
péntek
,
Márk
Nyitóoldal - Családi gazdaságok - A kistermelő is őstermelő - az adózás szabályai

A kistermelő is őstermelő - az adózás szabályai

2011-01-27
Szerző: m70.hu

Zavart okoz a kistermelői besorolás könnyített lehetőségeivel élők körében, hogy a kistermelő fogalmát és tevékenységi körének leírását tartalmazó rendeletben és annak magyarázataiban nem találják az adózásukra vonatkozó előírásokat. A fő szabály: a kistermelő is őstermelő, csak másként.

 

Az sem egyértelmű, csak a szakértők számára, hogy az őstermelők és kistermelők között milyen különbségek vannak. Miként kell adózniuk azoknak a gazdáknak, akik a kistermelők könnyített adminisztrációs és egyéb feltételei szerint kívánnak működni, s a kistermelők könnyített lehetőségeivel élve - a 52/2010. (IV. 30.) FVM a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló rendelet alapján - kínálhatják és értékesítik terményeiket, szolgáltatásaikat. Többen telefonon hívták szerkesztőségünket az adózás szabályairól érdeklődve.

 

A bizonytalanság abból táplálkozik, hogy a kistermelők, családi gazdaságok, és őstermelők fogalmilag elkülönülnek egymástól. A kistermelőkről a fentebb említett külön rendelet  született, amely a gazdaság méretétől és a tevékenység jellegétől teszi függővé, hogy „könnyített" termelési-, előállítási- és értékesítési feltételek szerint működhessenek a gazdák. A rendeletet részletesen ismertettük.

 

A kistermelők adózásáról szóló külön rendeletet hiába keressük. Pedig joggal hihetnénk, hogy a könnyítések a kistermelők számára az adózásban is újdonságokat hoztak. Azonban a működési feltételeket, a tevékenységi körüket, adminisztrációs kötelezettségüket és az értékesítési feltételeket újra szabályozó rendelet mellett külön adózásukról nem született rendelet.


Több civil szervezet is szóvá tette már, hogy a törvények „összefésülése" várat magára. Ezért is okoz értelmezési gondot például az is, hogy az őstermelői igazolványt ki kell-e váltaniuk azoknak, akik kistermelői tevékenységet szeretnének folytatni.

 

 

Szögezzük le: a kistermelőknek szóló rendeletben foglaltak alapján elvileg a gazdáknak ezzel a kérdéssel nem is kellene külön foglalkozniuk. Csak abban az esetben kötelező számukra a bejelentési kötelezettség a kistermelői tevékenység megkezdésekor, ha állatokkal szeretnének foglalkozni. Növényi eredetű termékek előállításánál csak közvetlenül az értékesítés megkezdése előtt van erre szükség.

 

A területileg illetékes MgSzH kirendeltségeken pedig minden szükséges irattal és igazolvánnyal ellátják a kistermelőket, a falugazdászok pedig minden további törvényi előírás teljesítésében segítségükre lesznek (lásd ingyenes szaktanácsadásról szóló írásunkat). Jó tudni, hogy a hivatalok nem utasíthatják el a kistermelői státuszukat írásban bejelentő gazdákat. (Erről a kistermelőknek szóló ismertetőnkben részletesen olvashatnak.)

 

A kistermelő is őstermelő

 

A legtöbbeket érdeklő kérdés azonban az: milyen szabályok szerint adózik a kistermelő? Erről külön szabály nem szól. Jelenleg az őstermelők adózását szabályozó rendelet foglalja össze a kistermelők adózási tudnivalóit.

 

Összefoglalóan az adózás szempontból azt mondhatjuk: minden kistermelő és családi gazdaság egyben őstermelő is, ám ez nem azt jelenti, hogy minden őstermelő számít egyúttal kistermelőnek vagy családi gazdaságnak. A már tárgyalt feltételek (mennyiségi és értékesítési, valamint tevékenységi korlátok) mellett, a kistermelőt adózási szempontból is „körülhatárolják" a rendelkezések.

 

Az 1995. CXVII személyi jövedelemadóról szóló, többször módosított törvény határozza meg a kistermelő fogalmát adózás szempontból. "Mezőgazdasági kistermelő: az a mezőgazdasági őstermelő, akinek az e tevékenységéből az adóévben megszerzett bevétele a 8 millió forintot nem haladja meg." Ha egy adózási évben ebből a tevékenyégből származó jövedelme nem haladja meg a 600 ezer forintot, adóznia sem kell, ez a bevétele adómentességet élvez.

 

Az Apeh letölthető  2010-es kiadványa a legfontosabb adószabályokat foglalja össze. A  „kistermelő-őstermelők" nyolc millió forintos bevételi határán túl az adózási kötelezettségek részleteit is tartalmazza.

 

Címkék: adó
Írja meg véleményét (a weboldalra)!:

Régió választása

M70 Szaknévsor

Hozzászólások - Fórum

2014-04-23 13:56:51
Földi Jánosné: Sajnos nem találom a nyitvatartást, mely napokon van termelői piac?. Szívesen mennénk többen.
Termelői piac nyílt a Pest megyei Gombán
2014-02-24 11:32:17
földiné fehér hajnalka: Tisztelt Cím én csak arra lennék kíváncsi hogyan tudhatom meg mit tartalmaz az a csomag amit kiosztásra kerülnek és kik kaphatnak,mert én személy szerint tapasztalom hogy itt Cibakh...
Folytatódik az uniós élelmiszer-segélyprogram
2014-01-07 18:08:31
vigh istvan: nagyon tetszik a vebboldal, Tud e segiteni nekem valakimint östermelöivel gombatermeszteshez,támogatast elkésziteni,sampion,pecsetviasz és laska gomba,lenne a profil 150 n,méter/gomba fajta,komposztáloval együt,tel:0620-272-5954.EMAIL:pop0305@freem...
A gombatermesztést megduplázná a VM
2013-12-13 11:51:31
Roko_fi: És a csalók, az smafu neked, hogy a területalapú támogatást hogyan blokkolták? Olvasd el. Elképesztő. Politikai szándék a csalás mögött. Akárhogy. ITT TART A KÖZÉLET A MEGÉLHETÉSI BŰNÖZÉS:
Nagyobb, pénzt érő szavuk lesz a civileknek
2013-11-17 10:10:58
dronus: Na ki? Aki közel van. Nem én.
Nagyobb, pénzt érő szavuk lesz a civileknek

Apróhirdetések

2010-11-04 15:47:05
Kisüsti pálinkák a Bácskából! Kereskedelmi és bérfőzés Madarason! 6456 Madaras, Szent István u. 105. Tel: 79/558-010, 06-30/383-36-62 Kóstolóházunkban kóstol
Összes apróhirdetés »

Ajánlott linkek

© 2010 minoseg70.hu - Média Generál Bt. Minden jog fenntartva!
Készítette: 3o.hu harmas.hu | 3o.hu
+0.41551399230957+