2016
.
május
24
.
kedd
,
Eszter, Eliza
Nyitóoldal - Családi gazdaságok - A kistermelő is őstermelő - az adózás szabályai

A kistermelő is őstermelő - az adózás szabályai

2011-01-27
Szerző: m70.hu

Zavart okoz a kistermelői besorolás könnyített lehetőségeivel élők körében, hogy a kistermelő fogalmát és tevékenységi körének leírását tartalmazó rendeletben és annak magyarázataiban nem találják az adózásukra vonatkozó előírásokat. A fő szabály: a kistermelő is őstermelő, csak másként.

 

Az sem egyértelmű, csak a szakértők számára, hogy az őstermelők és kistermelők között milyen különbségek vannak. Miként kell adózniuk azoknak a gazdáknak, akik a kistermelők könnyített adminisztrációs és egyéb feltételei szerint kívánnak működni, s a kistermelők könnyített lehetőségeivel élve - a 52/2010. (IV. 30.) FVM a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló rendelet alapján - kínálhatják és értékesítik terményeiket, szolgáltatásaikat. Többen telefonon hívták szerkesztőségünket az adózás szabályairól érdeklődve.

 

A bizonytalanság abból táplálkozik, hogy a kistermelők, családi gazdaságok, és őstermelők fogalmilag elkülönülnek egymástól. A kistermelőkről a fentebb említett külön rendelet  született, amely a gazdaság méretétől és a tevékenység jellegétől teszi függővé, hogy „könnyített" termelési-, előállítási- és értékesítési feltételek szerint működhessenek a gazdák. A rendeletet részletesen ismertettük.

 

A kistermelők adózásáról szóló külön rendeletet hiába keressük. Pedig joggal hihetnénk, hogy a könnyítések a kistermelők számára az adózásban is újdonságokat hoztak. Azonban a működési feltételeket, a tevékenységi körüket, adminisztrációs kötelezettségüket és az értékesítési feltételeket újra szabályozó rendelet mellett külön adózásukról nem született rendelet.


Több civil szervezet is szóvá tette már, hogy a törvények „összefésülése" várat magára. Ezért is okoz értelmezési gondot például az is, hogy az őstermelői igazolványt ki kell-e váltaniuk azoknak, akik kistermelői tevékenységet szeretnének folytatni.

 

 

Szögezzük le: a kistermelőknek szóló rendeletben foglaltak alapján elvileg a gazdáknak ezzel a kérdéssel nem is kellene külön foglalkozniuk. Csak abban az esetben kötelező számukra a bejelentési kötelezettség a kistermelői tevékenység megkezdésekor, ha állatokkal szeretnének foglalkozni. Növényi eredetű termékek előállításánál csak közvetlenül az értékesítés megkezdése előtt van erre szükség.

 

A területileg illetékes MgSzH kirendeltségeken pedig minden szükséges irattal és igazolvánnyal ellátják a kistermelőket, a falugazdászok pedig minden további törvényi előírás teljesítésében segítségükre lesznek (lásd ingyenes szaktanácsadásról szóló írásunkat). Jó tudni, hogy a hivatalok nem utasíthatják el a kistermelői státuszukat írásban bejelentő gazdákat. (Erről a kistermelőknek szóló ismertetőnkben részletesen olvashatnak.)

 

A kistermelő is őstermelő

 

A legtöbbeket érdeklő kérdés azonban az: milyen szabályok szerint adózik a kistermelő? Erről külön szabály nem szól. Jelenleg az őstermelők adózását szabályozó rendelet foglalja össze a kistermelők adózási tudnivalóit.

 

Összefoglalóan az adózás szempontból azt mondhatjuk: minden kistermelő és családi gazdaság egyben őstermelő is, ám ez nem azt jelenti, hogy minden őstermelő számít egyúttal kistermelőnek vagy családi gazdaságnak. A már tárgyalt feltételek (mennyiségi és értékesítési, valamint tevékenységi korlátok) mellett, a kistermelőt adózási szempontból is „körülhatárolják" a rendelkezések.

 

Az 1995. CXVII személyi jövedelemadóról szóló, többször módosított törvény határozza meg a kistermelő fogalmát adózás szempontból. "Mezőgazdasági kistermelő: az a mezőgazdasági őstermelő, akinek az e tevékenységéből az adóévben megszerzett bevétele a 8 millió forintot nem haladja meg." Ha egy adózási évben ebből a tevékenyégből származó jövedelme nem haladja meg a 600 ezer forintot, adóznia sem kell, ez a bevétele adómentességet élvez.

 

Az Apeh letölthető  2010-es kiadványa a legfontosabb adószabályokat foglalja össze. A  „kistermelő-őstermelők" nyolc millió forintos bevételi határán túl az adózási kötelezettségek részleteit is tartalmazza.

 

Címkék: adó
Írja meg véleményét (a weboldalra)!:

Régió választása

M70 Szaknévsor

Hozzászólások - Fórum

2015-01-15 18:19:07
Szabados Imre: Kis termelőként, nekünk csak a munka jutt se unios se állami Támogatás,persze vannak unios országok akik segitik a kistermelőikett,ránk is gondolhatnának a döntés hozok.
Önkormányzatok és vállalkozások
2014-12-14 22:35:45
Klaus Hackl: Kedves Szerencse, Hol vásárolhatok konjak meggyeket? Becsben lakom. Sopronban TESCO-ben nincs. Köszömöm. Szia Klaus Hackl
Csokirekord - Gombóc Artúrból
2014-11-14 20:42:11
varga hilda: Roma Nemzetiségi Önkormányzati képviselő az édesapám a településünkön kb 40 roma család van akinek nagyon nagy segítség lenne a segélycsomag karácsony közelettével a kérdésem az lenne hogy hogyan tudnánk igényelni azt a segítséget?mik a feltételei?...
Folytatódik az uniós élelmiszer-segélyprogram
2014-10-03 11:26:23
zigmund: A magyar sonka jobb lenne.
Belga csülökből magyar sonka
2014-08-25 16:25:08
m70.hu: A pályázat mellett más lehetőség is van. Ha gazdálkodó a Hazai Tender Agrár Kft. honlapján megtalálja, vagy munkatársainak segítségével elérheti célját: http://www.htender.hu
60 ezer hektár állami föld bérlőt keres

Legolvasottabb

Apróhirdetések

Összes apróhirdetés »

Ajánlott linkek

© 2010 minoseg70.hu - Média Generál Bt. Minden jog fenntartva!
Készítette: 3o.hu harmas.hu | 3o.hu
+0.25889587402344+