2016
.
október
22
.
szombat
,
Előd
Nyitóoldal - Családi gazdaságok - A kistermelő is őstermelő - az adózás szabályai

A kistermelő is őstermelő - az adózás szabályai

2011-01-27
Szerző: m70.hu

Zavart okoz a kistermelői besorolás könnyített lehetőségeivel élők körében, hogy a kistermelő fogalmát és tevékenységi körének leírását tartalmazó rendeletben és annak magyarázataiban nem találják az adózásukra vonatkozó előírásokat. A fő szabály: a kistermelő is őstermelő, csak másként.

 

Az sem egyértelmű, csak a szakértők számára, hogy az őstermelők és kistermelők között milyen különbségek vannak. Miként kell adózniuk azoknak a gazdáknak, akik a kistermelők könnyített adminisztrációs és egyéb feltételei szerint kívánnak működni, s a kistermelők könnyített lehetőségeivel élve - a 52/2010. (IV. 30.) FVM a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló rendelet alapján - kínálhatják és értékesítik terményeiket, szolgáltatásaikat. Többen telefonon hívták szerkesztőségünket az adózás szabályairól érdeklődve.

 

A bizonytalanság abból táplálkozik, hogy a kistermelők, családi gazdaságok, és őstermelők fogalmilag elkülönülnek egymástól. A kistermelőkről a fentebb említett külön rendelet  született, amely a gazdaság méretétől és a tevékenység jellegétől teszi függővé, hogy „könnyített" termelési-, előállítási- és értékesítési feltételek szerint működhessenek a gazdák. A rendeletet részletesen ismertettük.

 

A kistermelők adózásáról szóló külön rendeletet hiába keressük. Pedig joggal hihetnénk, hogy a könnyítések a kistermelők számára az adózásban is újdonságokat hoztak. Azonban a működési feltételeket, a tevékenységi körüket, adminisztrációs kötelezettségüket és az értékesítési feltételeket újra szabályozó rendelet mellett külön adózásukról nem született rendelet.


Több civil szervezet is szóvá tette már, hogy a törvények „összefésülése" várat magára. Ezért is okoz értelmezési gondot például az is, hogy az őstermelői igazolványt ki kell-e váltaniuk azoknak, akik kistermelői tevékenységet szeretnének folytatni.

 

 

Szögezzük le: a kistermelőknek szóló rendeletben foglaltak alapján elvileg a gazdáknak ezzel a kérdéssel nem is kellene külön foglalkozniuk. Csak abban az esetben kötelező számukra a bejelentési kötelezettség a kistermelői tevékenység megkezdésekor, ha állatokkal szeretnének foglalkozni. Növényi eredetű termékek előállításánál csak közvetlenül az értékesítés megkezdése előtt van erre szükség.

 

A területileg illetékes MgSzH kirendeltségeken pedig minden szükséges irattal és igazolvánnyal ellátják a kistermelőket, a falugazdászok pedig minden további törvényi előírás teljesítésében segítségükre lesznek (lásd ingyenes szaktanácsadásról szóló írásunkat). Jó tudni, hogy a hivatalok nem utasíthatják el a kistermelői státuszukat írásban bejelentő gazdákat. (Erről a kistermelőknek szóló ismertetőnkben részletesen olvashatnak.)

 

A kistermelő is őstermelő

 

A legtöbbeket érdeklő kérdés azonban az: milyen szabályok szerint adózik a kistermelő? Erről külön szabály nem szól. Jelenleg az őstermelők adózását szabályozó rendelet foglalja össze a kistermelők adózási tudnivalóit.

 

Összefoglalóan az adózás szempontból azt mondhatjuk: minden kistermelő és családi gazdaság egyben őstermelő is, ám ez nem azt jelenti, hogy minden őstermelő számít egyúttal kistermelőnek vagy családi gazdaságnak. A már tárgyalt feltételek (mennyiségi és értékesítési, valamint tevékenységi korlátok) mellett, a kistermelőt adózási szempontból is „körülhatárolják" a rendelkezések.

 

Az 1995. CXVII személyi jövedelemadóról szóló, többször módosított törvény határozza meg a kistermelő fogalmát adózás szempontból. "Mezőgazdasági kistermelő: az a mezőgazdasági őstermelő, akinek az e tevékenységéből az adóévben megszerzett bevétele a 8 millió forintot nem haladja meg." Ha egy adózási évben ebből a tevékenyégből származó jövedelme nem haladja meg a 600 ezer forintot, adóznia sem kell, ez a bevétele adómentességet élvez.

 

Az Apeh letölthető  2010-es kiadványa a legfontosabb adószabályokat foglalja össze. A  „kistermelő-őstermelők" nyolc millió forintos bevételi határán túl az adózási kötelezettségek részleteit is tartalmazza.

 

Címkék: adó
Írja meg véleményét (a weboldalra)!:

Régió választása

M70 Szaknévsor

Hozzászólások - Fórum

2016-10-22 06:48:20
Mr Calvin: Szüksége van egy sürgos hitel? kapcsolattartó: (calvinkingloanmanagementfirms@gmail.com) További információ a hitel.
A zártkertekre is jut támogatás
2016-06-21 18:36:29
lohi: Meg akar szabadulni a HACCP papírmunkától? VÉGRE NEM KELL TÖBBÉ HACCP NAPLÓT ÍRNIA! Magyarországon elsőként és kizárólag nálunk érheti el az ONLINE naplózás előnyeit. Milyen egyéb előnyöket biztosít ez Önnek? Klikk az alábbi linkre! http://ehaccp...
Mi az a HACCP
2016-06-21 18:34:34
lohi: Meg akar szabadulni a HACCP papírmunkától? VÉGRE NEM KELL TÖBBÉ HACCP NAPLÓT ÍRNIA! Magyarországon elsőként és kizárólag nálunk érheti el az ONLINE naplózás előnyeit. Milyen egyéb előnyöket biztosít ez Önnek? Klikk az alábbi linkre! http://ehaccp...
HACCP - kiskereskedőknek
2015-01-15 18:19:07
Szabados Imre: Kis termelőként, nekünk csak a munka jutt se unios se állami Támogatás,persze vannak unios országok akik segitik a kistermelőikett,ránk is gondolhatnának a döntés hozok.
Önkormányzatok és vállalkozások
2014-12-14 22:35:45
Klaus Hackl: Kedves Szerencse, Hol vásárolhatok konjak meggyeket? Becsben lakom. Sopronban TESCO-ben nincs. Köszömöm. Szia Klaus Hackl
Csokirekord - Gombóc Artúrból

Apróhirdetések

2014-07-23 10:06:49
Pályázat és hitel ügyintézés egy helyen. Hívja a 20/429 2428-as telefonszámot
2011-06-10 07:15:28
Vállalkozót keresünk pályázatok szervezésére. E-mail: info@htender.hu; Mobil: 06 20 429 2428.
Összes apróhirdetés »

Ajánlott linkek

© 2010 minoseg70.hu - Média Generál Bt. Minden jog fenntartva!
Készítette: 3o.hu harmas.hu | 3o.hu
+0.33914399147034+